Peynir Püf Noktalar

Super User tarafından yazıldı.. Posted in Süzülmüş

1

Püf noktaları

Peynirler de canlıdır ve bir gün onların da ömrü sona erer. Önemli olan, onlara yaşarken en iyi koşulları sağlamaktır. Evinizde peynir stoklamak yerine, sık aralıklarla size birkaç gün yetecek miktarda bulundurmalısınız. Eğer, aldığınız peynirler yumuşaksa, örneğin salamura Beyaz peynir, buzdolabında iki haftada lezzetini yitirmeye başlar. Yarı sert, sözgelimi Kaşar peyniri ya da Tulum peyniri birkaç hafta dayanır. Sert peynir ise, Mihalic ya da Grevyer buzdolabında bir ayı rahat tamamlar.

Peynirlerin içerdiği bakterilerin dolapta saklanan öteki gıda maddelerinin üzerine bulaşmaması, kokularını üzerine sindirmemesine özen göstermek gerekir. Bu nedenle peynirlerin özelliklerine göre, kapaklı bir plastik kapta tutulması ya da alüminyum folyo ya da plastik strech filme sarılması önemlidir. Sülfürlü kağıda sararak da, sözgelimi Kaşar türü görece uzun ömürlü peynirlerde saklama açısından iyi sonuçlar alınır. Keçi peynirlerinin de sarılmadan, serin ve gölge bir yerde saklanması tercih edilir. Unutmayalım, peynirlerin doğal olgunlaşmaları buzdolabına girince yavaşlar, açıkta, daha yüksek sıcaklıkta ise devam eder. Kaşar ve benzeri peynirler ne kuru ne de çok soğuk havayı sever. Peynirleri buzdolabının görece daha az soğuk olan sebzelik bölümlerinde saklamak gerekir. Peynirlerinizi sakın derin dondurucuya koymayın.

Peynirleri sofraya gelmeden en az bir saat önce dolaptan çıkartırsanız, peynirler doğal koku ve tatlarına yeniden bürünecektir. Kaşar, Dil, Hellim ya da Çerkez peynirlerini ise en az iki saat önce çıkartmak gerekir. Az yağlı, sertleşmiş Beyaz koyun ya da keçi peynirlerini bir cam kavanoz içinde, saf zeytinyağında yumuşatabilir, lezzetlendirebilirsiniz. Kavanozun içine coreotu, kekik, defne yaprağı, dereotu, biberiye, tane karabiber, soyulmuş sarımsak dişleri koyarak tatlandırabilirsiniz.

Peynirlerimize neler eşlik edebilir?

Beyaz peynir, keçi peynirleri, lor ve çökelekler, taze pastörize peynirler zeytin ya da peynirin üzerine biraz kekikle güzel olur. Beyaz peynir-reçel ,Lorun üzerine bal ya da vişne reçeli de tadına bakılmaya değer. Keçi peynirini sızma zeytinyağına atıp, üzerine de kekik, defne yaprağı serpebilirsiniz. Kaşar peynirini, sanayi tipi Eritme peynirini cevizle ya da yeşil üzümle deneyebilirsiniz. Ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı, kuru incir, uzum, erik, hatta pestil her tür peynirle iyi gider. Tulum peynirinin yanında tereyağı da bulunabilir. Tereyağı, Tuzlu Mihalic'i da yumuşatır. İyi peynir iyi ekmek ister. Çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, kepekli ekmek,tava ekmeği peynire yakışır.Kaşar türü peynirleri de kraker ya da grisini ile afiyetle yiyebilirsiniz.

Peynirleri yemekte ne zaman yiyelim?

Aperatiflerle, peynir yemek öncesi yenebilir. Yemeklerde ise, peynir yemeğin sonuna doğru, tatlı ve meyvelerden önce servis edilmelidir. Dürümle Tulum, Otlu peynirle ise çay güzel gider.

Artık peynirlerimizi nasıl değerlendirebiliriz?

Yediğimiz peynirlerden artan kırıntıları, lokmaları ve rendelenmiş peynirleri atmak yerine, bir araya getirip nefis bir peynir elde etmek mümkündür. Beyaz peynir, Kaşar, Gravyer, Tulum, Mihalic, Dil, Çerkez ya da Otlu peynirlerinizden arta kalanlara sarımsak, karabiber, pul biber, kekik ya da coreotu, nane, fesleğen ekleyerek lezzetli bir peynir elde edebilirsiniz. Bunun için önce, yarım kiloyu bulan 3-4 ya da 5-6 çeşit peynir artığını bir tabağa alın. Yüzlerinin çok kurumuş taraflarını kesin. Sonra, önceden ayıklanmış ve dövülmüş 3-4 diş sarımsak ( Ya da iki tatlı kaşığı kadar kekik ) ve 1 çay kasığı taze çekilmiş karabiberi ekleyip, mikserde yumuşak bir krem haline dönüşünceye kadar yaklaşık yarım dakika karıştırın. Daha sonra, karışımı çukur bir kaba geçirip, üzerini plastik bir kapakla kapatın ve dolaba koyun. Dolapta biraz bekleyen peynirinizi kızarmış ekmek dilimi üzerine sürerek afiyetle yiyebilirsiniz.

 

Son Şirket Haberleri | İlanlar

En Çok Okunan Haberler